Vraag 1. Kunnen foto’s worden bijbesteld

De Wessel Dekker Fotografie webwinkel is voortgekomen uit de ervaring dat af en toe mensen vragen om een fotobestand. Op zich is het versturen van een fotobestand niet zo'n probleem. Wat wel een probleem is, dat mensen weliswaar vragen om een bestand, maar niet precies weten wat ze er nu eigenlijk mee willen doen.

Om die reden worden via de Wessel Dekker Fotografie webwinkel afbeeldingen aangeboden, waarbij de klant de mogelijkheid heeft uit bepaalde afdrukformaten en media te kiezen.

Bestellingen, afdrukken en verzending van foto's wordt verzorgd in samenwerking met Oypo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het afdrukken en verzenden van foto's, op basis van bestanden in de originele grootte, in alle soorten en maten.

Er kan worden gekozen uit afdrukken op glanzend papier, canvas, aluminium, textiel - de afmetingen gaan tot maximaal 120x180 cm op canvas. Soms zijn ook afdrukken op puzzels, mokken en muismatten mogelijk.

Vraag 2. Wat kost een foto opdracht

Ik hanteer voor mijn foto opdrachten een tarief van € 60,00 per uur.

Je ontvangt dan alle geselecteerde (bruikbare) beelden rechtenvrij. Je kiest eventueel zelf welke foto’s je extra bewerkt wilt hebben. Je bent als opdrachtgever geheel vrij om het beeldmateriaal voor diverse (editorial) marketingdoeleinden te gebruiken zoals: magazine, boeken, website, SocialMedia , enz.. (m.u.v.: verkoop aan derden & billboard of grote reclame-uitingen.)

Vraag 4. Hoe gaat de betaling

Nadat jij je foto’s ontvangen hebt, ontvang je van mij een factuur. Het hierop vermelde bedrag kun je binnen twee weken overmaken op de bankrekening van Wessel Dekker fotografie.

Knab: NL63 KNAB 0409 3169 46

Vraag 6. Wat is WeTransfer

Wanneer ik je foto’s toestuur, doe ik dit vaak via WeTransfer. Je ontvangt dat van WeTransfer een e-mail of ik mail je een linkje naar WeTransfer. Via de downloadknop, kun je je foto’s downloaden op de website van WeTransfer.

Zorg dat je ze direct op een goede locatie op je computer opslaat. Zo kun je je foto’s altijd terug vinden. Kan je ze niet meer terug vinden? Kijk dan eens in je downloadmap, wellicht staan ze daar gewoon tussen!

Vraag 7. Heb je een fotostudio

Nee, ik heb geen fotostudio.

Wel heb ik mobiele studioflitsers en achtergronden. Ik kan dus gewoon bij je thuis komen of op een andere locatie.

Vraag 8. Wat zijn je openingstijden

Fotoshoots en andere opdrachten gaan altijd op afspraak en kunnen op iedere dag ingepland worden. Zaterdag en zondag is mogelijk, maar de weekenden zijn vrij snel vol.

Qua e-mails, appjes, facebookberichten of telefoontjes probeer ik tijdens kantooruren te reageren. Na 24 uur nog geen reactie? Dat kan wel eens voor komen. Geen zorgen, ik neem z.s.m. contact met je op.

Vraag 9. Hoe kan ik je het beste bereiken

Je kunt me het beste bereiken via e-mail:

Wil je telefonisch contact? Dat kan ook! Geen gehoor? Spreek dan een voicemail in. Ik bel je zo snel mogelijk terug, tijdens kantooruren. Telefoon +31 6 404 33 750.

Vraag 10. Komen onze foto’s ook op jouw website en facebook

Om potentiele klanten een indruk te geven van mijn werk gebruik ik graag van eleke opdracht een aantal websites voor mijn website en facebookpagina. Hoogstwaarschijnlijk ben je hierdoor ook bij mij terecht gekomen. Mocht je hier bezwaar tegen hebben dan kan je dit aangeven en zal ik de foto’s niet gebruiken.

Vraag 11: Mag ik jouw foto op mijn website gebruiken

Antwoord is nee, wanneer hiervoor geen toestemming is gegeven.

Op het internet vind je een oneindig aanbod van foto’s, video’s en andere media. Dat je die niet zomaar allemaal mag gebruiken, spreekt voor zich. Zomaar foto’s van het web plukken is dus niet zo slim.

In al mijn foto’s die via diverse media op internet zijn gepubliceerd is een digitaal watermerk opgenomen. In de fotometadata IPTC staat naam fotograaf, email adres en website url.

Wanneer bij een zoekopdracht in Google afbeeldingen een foto van mij wordt getoond, staat altijd als maker mijn naam Wessel Dekker vermeld omdat dit in het fotobestand is opgeslagen en is uit te lezen via de fotometadata IPTC. Tevens waarschuwt Google altijd dat de afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn.

In de laatste jaren worden helaas regelmatig mijn foto’s van internet geplukt en onrechtmatig gebruikt en daarom hanteer ik een zero tolerance beleid. Om mij hiertegen te beschermen ben ik aangesloten bij de auteursrechten organisaties Pictoright en CopyTrack. Voor het opsporen van inbreuk op auteursrecht wordt gebruikt gemaakt van speciale software waarmee reverse image search wordt ingezet.

Bij constatering van onrechtmatig gebruik foto’s wordt de zaak overgedragen aan de juridische afdeling van Copytrack en zij handelen de zaak verder af. In de meeste rechtszaken beroept de fotograaf of andere rechthebbende zich met succes op zijn auteursrecht (copyright).

Voorkomen is beter dan genezen. Mijn advies is om alleen van eigen foto’s gebruik te maken of gebruik maken van gratis stockfoto’s waarop geen auteursrechten rusten. Een goede website hiervoor is Pixabay.

Vraag 12. Hoe zit het nou met auteursrecht op foto's

Auteursrechten op foto’s – 10 geboden
– Respecteer de auteursrechten op foto’s.
– Vraag altijd toestemming aan de fotograaf als je een foto wil gebruiken.
– Vertrouw niet op de mededeling van anderen. Alleen de fotograaf kan toestemming geven.
– Maak altijd duidelijke afspraken over het gebruik en de vergoeding.
– Gebruik een foto alleen voor de afgesproken doeleinden.
– Probeer altijd de maker van een foto te achterhalen. Gebruik een foto niet als je niet weet wie de maker is.
– Vermeld altijd de naam van de fotograaf bij de foto.
– Bewerk of verknip een foto niet zonder toestemming van de fotograaf.
– Let op de rechten van anderen op de foto kunnen hebben. Vraag ook hen toestemming voor gebruik.
– Geef de fotograaf altijd een bewijsexemplaar van de publicatie.

Alles nog eens samengevat in een duidelijk schema, de auteursrechtenkaart van Dupho.