Veelgestelde vragen

veelgestelde vragen

Veel vragen zijn al eens aan mij gesteld. Misschien staat jouw vraag ook tussen mijn opsomming van veelgestelde vragen en antwoorden. Ook wel FAQ genoemd.

De Wessel Dekker Fotografie webwinkel is voortgekomen uit de ervaring dat af en toe mensen vragen om een fotobestand van sportevenementen. Op zich is het versturen van een fotobestand niet zo’n probleem. Wat wel een probleem is, dat mensen weliswaar vragen om een bestand, maar niet precies weten wat ze er nu eigenlijk mee willen doen.

Om die reden worden via de Wessel Dekker Fotografie webwinkel afbeeldingen van sportevenementen aangeboden, waarbij de klant de mogelijkheid heeft uit bepaalde afdrukformaten en media te kiezen.

Bestellingen, afdrukken en verzending van foto’s wordt verzorgd in samenwerking met Oypo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het afdrukken en verzenden van foto’s, op basis van bestanden in de originele grootte, in alle soorten en maten.

Er kan worden gekozen uit afdrukken op glanzend papier, canvas, aluminium, textiel – de afmetingen gaan tot maximaal 120×180 cm op canvas. Soms zijn ook afdrukken op puzzels, mokken en muismatten mogelijk.

Ik hanteer voor mijn foto opdrachten een tarief van € 70,00 per uur.

Je ontvangt dan alle geselecteerde (bruikbare) beelden rechtenvrij. Je kiest eventueel zelf welke foto’s je extra bewerkt wilt hebben. Je bent als opdrachtgever geheel vrij om het beeldmateriaal voor diverse (editorial) marketingdoeleinden te gebruiken zoals: magazine, boeken, website, SocialMedia , enzovoort (met uitzondering van verkoop aan derden & billboard of grote reclame-uitingen.)

Bovenstaande prijzen zijn inclusief reiskosten/kilometervergoeding binnen een straal van 5 kilometer, daarna € 0.35 per kilometer.

Nadat jij je foto’s ontvangen hebt, ontvang je van mij een factuur. Het hierop vermelde bedrag kun je binnen twee weken overmaken op de bankrekening van Wessel Dekker fotografie. .

Knab: NL63 KNAB 0409 3169 46

Met de nabewerking zorg ik er voor dat de foto’s naar mijn stijl worden gemaakt. De onbewerkte foto’s worden niet geleverd.

Wanneer ik je foto’s toestuur, doe ik dit vaak via WeTransfer. Je ontvangt dat van WeTransfer een e-mail of ik mail je een linkje naar WeTransfer. Via de downloadknop, kun je je foto’s downloaden op de website van WeTransfer.

Zorg dat je ze direct op een goede locatie op je computer opslaat. Zo kun je je foto’s altijd terug vinden. Kan je ze niet meer terug vinden? Kijk dan eens in je downloadmap, wellicht staan ze daar gewoon tussen!

Nee, ik heb geen fotostudio. Wel heb ik mobiele studioflitsers en achtergronden. Ik kan dus gewoon bij je thuis komen of op een andere locatie.

Fotoshoots en andere opdrachten gaan altijd op afspraak en kunnen op iedere dag ingepland worden. Zaterdag en zondag is mogelijk, maar de weekenden zijn vrij snel vol.

Qua e-mails, appjes, facebookberichten of telefoontjes probeer ik tijdens kantooruren te reageren. Na 24 uur nog geen reactie? Dat kan wel eens voor komen. Geen zorgen, ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Je kunt me het beste bereiken via e-mail: info@wesseldekkerfotografie.nl

Wil je telefonisch contact? Dat kan ook! Geen gehoor? Spreek dan een voicemail in. Ik bel je zo snel mogelijk terug, tijdens kantooruren. Telefoon +31 6 404 33 750.

Om potentiële klanten een indruk te geven van mijn werk gebruik ik graag van elke opdracht een aantal foto’s voor mijn website en facebookpagina. Hoogstwaarschijnlijk ben je hierdoor ook bij mij terecht gekomen. Mocht je hier bezwaar tegen hebben dan kan je dit aangeven en zal ik de foto’s niet gebruiken.

Antwoord is nee, wanneer hiervoor geen toestemming is gegeven.

Wil je een foto gebruiken voor herpublicatie? Neem dan contact op. Je kan vaak wel toestemming krijgen om een licentie voor herpublicatie (op stockfoto’s) te nemen. Neem hiervoor contact met mij op. Hierbij gebruik ik standaard het tarief van Stichting Beeld Anoniem. Bij volumeafname zijn kortingen bespreekbaar.

Op het internet vind je een oneindig aanbod van foto’s, video’s en andere media. Dat je die niet zomaar allemaal mag gebruiken, spreekt voor zich. Zomaar foto’s van het web plukken is dus niet zo slim.

In al mijn foto’s die via diverse media op internet zijn gepubliceerd is een digitaal watermerk opgenomen. In de fotometadata IPTC staat naam fotograaf, email adres en website url.

Wanneer bij een zoekopdracht in Google afbeeldingen een foto van mij wordt getoond, staat altijd als maker mijn naam Wessel Dekker vermeld omdat dit in het digitale fotobestand is opgeslagen en is uit te lezen via de fotometadata IPTC. Tevens waarschuwt Google altijd dat de afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn.

In de laatste jaren worden helaas regelmatig mijn foto’s van internet geplukt en onrechtmatig gebruikt en daarom hanteer ik een zero tolerance beleid. Om mij hiertegen te beschermen ben ik aangesloten bij de auteursrechten organisaties Pictoright en CopyTrack en beroepsvereniging DuPho. Voor het opsporen van inbreuk op auteursrecht wordt gebruikt gemaakt van speciale software waarmee reverse image search wordt ingezet.

Bij constatering van onrechtmatig gebruik foto’s wordt de zaak overgedragen aan de juridische afdeling van Copytrack of het juridisch bureau nl.legal LLP en zij handelen de zaak verder af. Copytrack correspondeert in het Engels.

In de meeste rechtszaken beroept de fotograaf of andere rechthebbende zich met succes op zijn auteursrecht (copyright). De schadevergoeding wordt bepaald aan de hand van de tarieven van de Stichting Beeld Anoniem. Deze richtlijnen vormen een richtlijn waar de rechter de toe te wijzen schadevergoeding op baseert wanneer er sprake is van gebruik van foto’s zonder toestemming van de fotograaf.

Stichting Beeldanoniem behoort tot de basis infrastructuur voor de professionele fotografen, ontwerpers en illustratoren in ons land. De Stichting maakt het mogelijk om voor beeld waarvan de maker onbekend is, of niet gevonden kan worden, alsnog het auteursrecht te regelen.

Voorkomen is beter dan genezen. Mijn advies is om alleen van eigen foto’s gebruik te maken of gebruik maken van gratis stockfoto’s waarop geen auteursrechten rusten. Een goede website hiervoor is Pixabay.

Auteursrechten op foto’s – 10 geboden

  • Respecteer de auteursrechten op foto’s.
  • Vraag altijd toestemming aan de fotograaf als je een foto wil gebruiken.
  • Vertrouw niet op de mededeling van anderen. Alleen de fotograaf kan toestemming geven.
  • Maak altijd duidelijke afspraken over het gebruik en de vergoeding.
  • Gebruik een foto alleen voor de afgesproken doeleinden.
  • Probeer altijd de maker van een foto te achterhalen. Gebruik een foto niet als je niet weet wie de maker is.
  • Vermeld altijd de naam van de fotograaf bij de foto.
  • Bewerk of verknip een foto niet zonder toestemming van de fotograaf.
  • Let op de rechten van anderen op de foto kunnen hebben. Vraag ook hen toestemming voor gebruik.
  • Geef de fotograaf altijd een bewijsexemplaar van de publicatie.
  • Alles nog eens samengevat in een duidelijk schema, de auteursrechtenkaart van DuPho.

Ja, bij DuPho. DuPho staat voor Dutch Photographers en is de beroepsorganisatie voor fotografen.

Nee, ik stel mijn foto’s niet als stockfoto’s beschikbaar op photostock websites.

Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag op weg.